Magazijn praktisch inrichten

Magazijn praktisch inrichten

Als je een magazijn goed wilt inrichten of herinrichten zul je met een aantal factoren rekening moeten houden. Een goed ingericht magazijn is belangrijk, want daardoor vergroot je de efficiency.

Tips voor het inrichten van je magazijn

Voordat je begint met het inrichten van een magazijn bepaal je eerst welke goederen je wilt opslaan. Als je producten gekoeld wilt opslaan zul je moeten weten onder welke condities dit opgeslagen dient te worden. Je zult dus naar koelinstallaties moeten kijken. Als je als particulier een eigen magazijn gaat maken, dan hoeft deze niet aan veel eisen te voldoen, maar als je een bedrijf hebt kan het in sommige gevallen zijn dat het magazijn aan bepaalde eisen moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan de magazijnstellingen. Je hebt dan te maken met ARBO-regels. Wel is het als particulier ook raadzaam om kwalitatieve stellingen te kopen, want je moet er niet aan denken dat je te maken krijgt met stellingen die omvallen of het begeven.

Daarnaast zul je moeten berekenen hoeveel ruimte de producten in beslag gaan nemen. Doe alles zo zorgvuldig mogelijk, zodat je later niet bepaalde delen van het magazijn opnieuw moet inrichten. Het maken van een plattegrond met alle stellingen is raadzaam en kijk ook hoe alles logistiek moet gaan verlopen. Je kunt hierbij denken aan heftrucks en werknemers. Alles moet gestroomlijnd verlopen en medewerkers moeten elkaar niet in de weg lopen, want dat gaat ten kosten van de efficiency. Zo moet je zorgen voor veel gangen en paden als er meerdere trucks in het magazijn rijden. Zorg er ook voor dat er altijd inslag- en uitslagopdrachten zijn voor heftrucks, zodat een heftruck niet zonder pallets rondrijdt.

Veiligheid van de magazijnstellingen

Veiligheid speelt ook een niet te onderschatten rol. Je hebt waarschijnlijk wel eens filmpjes gezien op het internet waarbij stellingen naar beneden komen. Dat ziet er soms kolderiek uit, maar dat is het allerminst. Het is levensgevaarlijk voor jezelf en voor je medewerkers. Het goed inrichten van het magazijn is belangrijk, maar het goed verankeren van de stellages des te meer. Voorkom ook overbelasting van de magazijnstellingen. Koop ook goede stellingen en verwijder stellingen die onderhevig zijn aan roestvorming. Andere punten waar je op kunt letten als het om de veiligheid gaat: vlakke vloeren, brede paden en voldoende verlichting. Al kunnen we begrijpen dat je het liefst wilt dat de paden zo smal mogelijk zijn, zodat je de ruimte goed benut.

Mocht je er niet uitkomen met een effectieve inrichting, dan is dat geen ramp. Als je er namelijk zeker van wilt zijn dat het magazijn praktisch en zo effectief mogelijk wordt ingericht kun je een specialist inhuren. Een specialist heeft ervaring met het inrichten van een magazijn en weet precies met welke factoren er rekening gehouden moet worden.