Hoeveel inch TV in de woonkamer?

Hoeveel inch TV in de woonkamer?

Hoe groot moet je televisie zijn om optimaal te kunnen genieten van je favoriete programma's en films? Veel mensen stellen zich deze vraag wanneer ze hun woonkamer gaan inrichten. Vaak wordt er gekozen voor een televisie met een schermformaat van 32 inch of 40 inch. Maar is dit wel het juiste formaat? Er zijn ook mensen die kiezen voor een zo groot mogelijke televisie, maar dit kan juist minder fijn zijn. In dit artikel leggen we uit hoeveel inch TV in de woonkamer het beste is.

Grotere televisies

Televisies kun je tegenwoordig vinden in veel verschillende soorten en maten. Zo heb je al televisies van 55 inch, 65 inch of zelfs nog groter. De afgelopen jaren zijn televisies ook een stuk goedkoper geworden, waardoor meer mensen een grote TV met 4k beeld kunnen kopen. Omdat 4K en zelfs 8K televisies steeds toegankelijker worden, zijn mensen sneller geneigd een grotere televisie te halen. Dat komt natuurlijk omdat de beeldkwaliteit een stuk hoger ligt, waardoor een groter scherm nog steeds erg mooi is.

Nadelen van een té groot scherm

Toch is het niet verstandig om een te groot scherm te kopen. Als de televisie groter is, moet je verder weg gaan zitten om comfortabel te kunnen kijken. Zit je te dichtbij het scherm, dan kan dit klachten opleveren op lange termijn. Je moet je ogen, hoofd en nek vaker bewegen om alles goed te kunnen zien. Hierdoor kun je klachten krijgen, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Ook is het erg vervelend als je de hoeken van het scherm niet goed kunt zien. Hierdoor ben je onbewust aan het letten op waar je kijkt, waardoor je je minder kunt focussen op de serie of film.

De ideale grootte

Hoe groot moet een beeldscherm zijn? Dat hangt natuurlijk af van de afstand tot de televisie. Kijk je vanaf de bank op een paar meter afstand? Dan kun je kiezen voor een groter scherm. Staat de televisie tegen je bed? Dan kun je beter niet kiezen voor het grootste model dat je kunt vinden. Een vuistregel voor het vinden van de juiste afstand is 2,4 keer de schermdiagonaal (in cm). Zit je 250 cm van de TV af? Dan moet je dit delen door 2,4, waarbij het ideale formaat van de televisie dus 104 cm is. Meet de afstand altijd vanaf het scherm zelf. Gebruik je een TV beugel? Meet dan niet vanaf het TV meubel.