Hoe kan ik mijn huis duurzamer maken?

Hoe kan ik mijn huis duurzamer maken?

We leven in een tijd van duurzaamheid. Graag willen we onze planeet zo goed mogelijk achterlaten voor toekomstige generaties en dat begint bij het duurzamer maken van onze woningen. Maar hoe kun je jouw huis nu daadwerkelijk duurzamer maken?

Start met isoleren

De eerste stap naar een duurzame woning is isoleren. Hiermee zorg je ervoor dat er zo min mogelijk energie wordt verspild, wat goed is voor het milieu, maar met isoleren kun je ook je energierekening laag houden. Voordeel van isoleren is ook, dat je energielabel van je woning verbetert, wat weer gunstig is voor de waarde van je woning. Bij een oudere woning is het aan te raden om te kiezen voor dakisolatie, maar ook voor het isoleren van de muren en de vloer. Het voordeel van isoleren is ook, dat als het huis goed geïsoleerd is, andere energiebesparende maatregelen ook veel beter tot hun recht komen.

Ga voor een duurzame energieleverancier

Als je wilt gaan voor een duurzame woning, dan hoort daar natuurlijk ook groene energie bij. Het heeft immers geen zin als je jouw huis duurzamer maakt en de energie die binnenkomt is vervuilend voor de aarde. Kies dan ook voor een energieleverancier die energie levert dat afkomstig is van duurzame energiebronnen. Denk hierbij aan windenergie en zonne-energie. Je kunt groene energieleveranciers met elkaar vergelijken en vervolgens gaan voor de laagste prijs. Hiermee kies je voor een groene energieleverancier, maar betaal je wel het minste voor je groene energie.

Zonnepanelen

Door zonnepanelen aan te brengen kun je ook je huis verduurzamen. Je kunt met zonnepanelen immers je eigen stroom opwekken. Hiermee ben je niet meer afhankelijk van een leverancier en je bespaart er ook nog eens veel geld mee op de lange termijn. Voordeel van zonnepanelen is ook dat je geen CO2 uitstoot, hier wordt de aarde dus echt beter van. Je waarde van je woning zal stijgen als je zonnepanelen op dak hebt liggen, wat natuurlijk ook een groot voordeel is.

Zonneboiler of warmtepomp

Wat ook een mogelijkheid is, is om energie op te wekken met een zonneboiler of een warmtepomp. Met beide apparaten kun je ervoor zorgen dat jouw huis duurzaam wordt voorzien van energie. Je kunt ook nog eens profiteren van subsidies als je een zonneboiler of warmtepomp aan wilt schaffen.