Dakkapellen plaatsen: heb ik een vergunning nodig?

Dakkapellen plaatsen: heb ik een vergunning nodig?

Wie een dakkapel wil plaatsen om extra ruimte en licht te creëren, moet in sommige gevallen een bouwvergunning aanvragen. Of je een bouwvergunning nodig hebt voor het plaatsen van dakkapellen en hoe je deze vergunning aan kunt vragen, lees je in dit artikel.

Wel of geen vergunning?

Je hebt niet altijd een vergunning nodig als je een dakkapel van Windak toe wil voegen aan jouw woning. Dakkapellen die aan de voorzijde van de woning geplaatst worden hebben doorgaans wel een bouwvergunning nodig, maar aan de achterkant van het huis is dit lang niet altijd het geval. Om te achterhalen of jij een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een dakkapel, kun je de vergunningscheck doen. Dit is een online controletool waarbij je enkele gegevens invult met betrekking tot waar je woont en waar je de dakkapel wil plaatsen (voorkant, achterkant of zijkant) en vervolgens direct ziet of je een vergunning nodig hebt voor jouw dakkapel.

Heb je inderdaad een vergunning nodig voor jouw dakkapel, dan raden wij aan deze altijd aan te vragen. Ga je zomaar aan de slag met de bouw van jouw dakkapel zonder een vergunning aan te vragen, dan kun je hier een flinke boete voor krijgen. Daarnaast is de kans in dit geval groot dat je jouw gebouwde dakkapel weer moet verwijderen, waardoor je veel geld hebt betaald voor niets. Omdat je dit natuurlijk niet wil, wordt aangeraden je gewoon aan de regels te houden bij het plaatsen van een dakkapel.

Het aanvragen van een bouwvergunning voor de dakkapel

Als je een vergunning moet aanvragen om een dakkapel te plaatsen, moet je dit altijd bij de gemeente doen waar je woont. Woon je in de gemeente Amsterdam, dan ga je dus naar de website van de gemeente Amsterdam om een vergunningsaanvraag te doen. Hoe de aanvraag precies werkt, is afhankelijk per gemeente.