Bescherm de bekabeling in je woning tegen vocht

Bescherm de bekabeling in je woning tegen vocht

Een van de grootste gevaren voor huishoudens is de kans op kortsluiting, wat niet alleen kan zorgen voor schade aan elektronische apparaten of een brand, maar ook voor een flinke schok als u de kabels op de verkeerde plek aanraakt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als het omhulsel van een kabel versmelt, waarbij de elektriciteitskabel zelf bloot komt te liggen. Wanneer er dan ook nog vocht bij de elektriciteitskabel kan komen, neemt het gevaar helemaal toe. Gelukkig bestaan er mogelijkheden om uw bekabeling te beschermen tegen vocht, door hier een kunststoffen of houten bekisting om heen te bouwen. U kunt een dergelijke bekisting laten maken door een timmerman, een elektricien uit uw omgeving of dit vanzelfsprekend zelf uitvoeren.

Overigens voorkomt u hiermee niet alleen dat uw bekabeling bespaard blijft van contact met eventueel vocht, het ziet er ook een stuk netter uit en het is voor uw kinderen en huisdieren niet langer mogelijk om bij de bekabeling te komen. Een bekisting heeft dus tal van voordelen, allen gerelateerd aan de veiligheid in uw woning.

Bekisting voor bekabeling maken

Bij het maken van een bekisting voor de bekabeling van uw elektronische apparaten, bijvoorbeeld om ze te beschermen tegen vocht, dient u met een aantal aspecten rekening te houden. Zo is het allereerst natuurlijk essentieel, dat het vocht niet bij uw kabels kan komen. Zorg daarom dat u kiest voor een houtsoort van een hoogwaardige kwaliteit, liefst met een waterafstotende laag, of bijvoorbeeld kunststof. Zo voorkomt u dat het water alsnog naar uw kabels kan trekken, bijvoorbeeld omdat het langs door kieren sijpelt of in het hout trekt.

Ook is het belangrijk om de kabels in uw bekisting voldoende ruimte te geven. Wanneer dit niet het geval zou zijn, zouden de kabels een grote hoeveelheid warmte kunnen ontwikkelen. Door deze warmte smelten de omhulsels van de kabels langzaam, waardoor er alsnog kortsluiting kan ontstaan als de blootgelegde elektriciteitskabels met elkaar in contact komen. U voorkomt dit eenvoudig door de kabels ofwel naast elkaar te leggen en bijvoorbeeld vast te maken met kleine pinnetjes, ofwel door voldoende ventilatiegaten in de bekisting te maken. Zo kan de geproduceerde warmte eenvoudig wegstromen en wordt het smelten van de omhulsels tegen gegaan.

Tot slot is het vanzelfsprekend belangrijk om rekening te houden met de kosten. Kiest u voor goedkoop hout of wat duurder kunststof? En, maakt u de bekisting zelf of laat u dit doen door een timmerman of elektricien?

Bron: Elektricienseindhoven.nl