Badkamer verbouwen? 5 handige tips!

Badkamer verbouwen? 5 handige tips!

Ben je van plan om je badkamer te gaan verbouwen, maar weet je nog niet precies hoe je dit aan dient te pakken en voor kunt bereiden? Hieronder vind je 5 handige tips voor het (laten) verbouwen van je badkamer.

Tip 1. Deels renoveren of geheel?

Bepaal vooraf of je een gedeelte of je gehele badkamer wilt renoveren. De grootte van je verbouwing en de materiaalkeuze heeft een grote invloed op je budget. Kijk ook goed naar de indeling van je badkamer en welke aspecten echt belangrijk voor je zijn, denk hierbij aan een extra wc in je badkamer, wel of geen bad, een inloopdouche, of douchebak kopen en ga zo maar door.

Tip 2. Materialen en benodigdheden op tijd bestellen

Zorg dat je je materialen, meubels en sanitair op tijd aanschaft. Als alle benodigdheden aanwezig zijn voordat de verbouwing start, kun je je volledig focussen op de verbouwing en loopt de verbouwing geen vertraging op door ontbrekende onderdelen en/of materialen. Ben je op zoek naar inspiratie, dan kun je online heel veel voorbeeldbadkamers vinden, maar het is natuurlijk ook mogelijk om bij badkamergroothandels showroommodellen te gaan bekijken.

Extra tip: tijdens de badkamerverbouwing kun je natuurlijk geen gebruik maken van je douche. Om toch te kunnen douchen is mobiele douchecabine kopen een goede oplossing.

Tip 3. Controleer oude leidingen en afvoeren

Controleer de kwaliteit van de oude leidingen en afvoeren. Let hierbij extra op kalkvorming, want die vormen vaak zwakke plekken in je leidingen of afvoer. Bij beschadigingen of veel kalkvorming is het vervangen van de leidingen en/of onderdelen daarvan zeer gewenst om latere schade aan je gerenoveerde badkamer te voorkomen.

Tip 4. Duidelijke afspraken vooraf

Maak heldere afspraken met monteurs of leveranciers, denk hierbij aan levertijden, prijsafspraken of geplande data van werkzaamheden. Hoe duidelijker de afspraken zijn, hoe sneller het proces zal verlopen. De gemiddelde duur van een volledige renovatie van een badkamer bedraagt drie tot vier weken.

Tip 5. Budgetbepaling

Houdt het budget goed in de gaten en maak van tevoren een begroting. Vraag bij meerdere leveranciers de prijzen op voor badkamermeubels of sanitair om te kijken of er veel prijsverschil in zit. Let hierbij ook extra op eventuele extra kosten die er nog bij kunnen komen voor het plaatsen van badkamermeubels of sanitair. Om eventueel kosten te besparen is het vaak mogelijk om zelf de relatief gemakkelijke werkzaamheden uit te voeren. Denk hierbij aan het slopen en afvoeren van de tegels en meubels. Alles wat je zelf kunt doen, bespaart uiteindelijk geld. Bespreek dit vooraf altijd goed met de uitvoerende partij om miscommunicaties en irritaties te voorkomen.