Welke verschillende soorten deurbeslag bestaan er?

Welke verschillende soorten deurbeslag bestaan er?

Deurbeslag zijn de componenten die een deur functioneel maken. Dit beslag omvat deurkrukken, deursloten, deurdrangers en scharnieren. Een deurkruk is een onderdeel dat wordt gebruikt om de deuren te openen of te sluiten. Het helpt bij het bieden van een betere grip om de deuren te openen.

Wat doet een deurbeslag

Een deurslot is een mechanisme dat onbevoegde toegang tot de kamer door de deuren verhindert. Een vergrendeling kan handmatig of automatisch zijn, afhankelijk van het type bewerking.

Een deurdranger is een apparaat dat een opening in een buitenmuur van een gebouw afsluit om te voorkomen dat er buitenlucht binnendringt als er niemand binnen is en ook voorkomt dat tocht brandende kaarsen of lampen in de kamer uitblaast.

Deurbeslag is het beslag dat op een deur wordt aangebracht om een manier te bieden om de deur te openen.

Deurbeslag is meestal gemaakt van materialen zoals metaal, hout of kunststof. Deurgrepen kunnen deurknoppen of hendels zijn en ze kunnen aan beide zijden van de deur worden gemonteerd om van beide kanten te kunnen openen.

De soorten deurkrukken en deurbeslag

Er zijn twee soorten deurkrukken: een deurkruk en een knopkruk. Aan de binnenzijde van de deur bevindt zich een deurkrukken waarmee de deur van binnenuit kan worden geopend of gesloten. Een knopkruk bevindt zich aan de buitenkant van de deur, meestal per paar, en kan worden gebruikt om deze van beide kanten te openen of te sluiten.

Er zijn drie soorten scharnieren: stootscharnieren, randscharnieren en doorlopende scharnieren. Stompe scharnieren hebben twee delen die aan weerszijden van een opening worden bevestigd, terwijl randscharnieren een deel hebben dat aan één kant wordt bevestigd met schroeven die gaan.

De functie van een deurgreep

Deurgrepen zijn een van de meest voorkomende soorten deurbeslag. Ze worden meestal aan beide zijden van een deur geïnstalleerd, met aan elk uiteinde één handgreep. Het doel is om een gemakkelijke manier te bieden om de deur te openen of te sluiten met slechts één hand. Deurgrepen zijn er in vele vormen, maten en uitvoeringen, zodat u kunt kiezen wat het beste bij uw behoeften past. De deurkruk is het meest voorkomende type deurbeslag. Het bevindt zich meestal op het oppervlak van een deur en kan met de klok mee of tegen de klok in worden gedraaid om de deur te openen of te sluiten.

Deurgrepen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder metaal, plastic, hout en keramiek.