Welke ramen isoleren het beste? Bespaar op uw energiefactuur

Welke ramen isoleren het beste? Bespaar op uw energiefactuur

Vraag u zich af welke ramen het beste isoleren? Hieronder krijgt u antwoord op al uw vragen, gaande van de verschillende soorten isolatiematerialen en hun isolatiewaarde tot hoogrendementsglas.

Isolatiewaarde raamprofielen

De isolatiewaarde van raamprofielen wordt uitgedrukt in U-waarde. Raamprofielen hebben telkens een verschillende U-waarde. Hoe lager die waarde ligt, hoe beter het betreffende materiaal uiteindelijk zal isoleren.

PVC ramen

Over het algemeen ligt de U-waarde bij PVC ramen tussen 1,2 en 0,78 W/m²K. Dat houdt in dat PVC een goed materiaal is om tot isolatie over te gaan. De isolatiewaarde wordt voornamelijk bepaald door het aantal luchtkamers in het profiel.

Aluminium ramen

De U-waarde bij aluminium varieert dan weer tussen 1,5 en 0,8 W/m²K. Het gebruik van dubbele en zelfs driedubbele beglazing heeft een uitermate positief effect op de finale isolatiewaarde.

Houten ramen

Bij hout schommelen de waarden tussen 0,8 en 0,63 W/m²K. In het geval van hout is de isolatiewaarde voornamelijk afhankelijk van het soort hout en de dikte van de profielen.

Stalen ramen

Ten slotte zijn er ook nog de stalen ramen, die gemiddeld genomen uiteenlopen tussen 2,6 en 1,9 W/m²K . Stalen ramen hebben met andere woorden de slechtste isolatiewaarde van alle materialen.

Welk raamprofiel isoleert het beste?

Uit bovenstaande informatie kon u al opmaken dat hout en aluminium de twee beste isolatiematerialen zijn. Dat neemt echter niet weg dat raamprofielen vervaardigd uit PVC ook voldoende isoleren en een stuk goedkoper uitvallen. 

Als u uzelf graag bijkomende informatie wenst te verschaffen, kan u zich altijd wenden tot ramen-deuren-gids. U komt ook in aanmerking om gratis offertes aan te vragen zoveel als u maar wil.

Gebruik isolerend glas

Hetgeen de isolatiewaarde te allen tijde ten goede komt, is het gebruik van hoogrendementsglas. Op dit moment is HR++ overigens veruit de meest gekozen beglazing. Naast HR++ behoren ook traditioneel dubbel glas, HR+ en HR+++ tot de mogelijkheden der beglazing.

Voor HR+ telt u een bedrag neer tussen 80 en 85 euro per vierkante meter. Voor HR++ liggen de richtprijzen nog eens 10 euro hoger, terwijl aan HR+++ glas een prijskaartje van 155 à 188 euro per vierkante meter verbonden is.

Kom in aanmerking voor premies

Voor het plaatsen van hoogrendementsbeglazing maakt u mogelijk aanspraak op een premie van de netbeheerder. Vanaf 2021 ligt het premiebedrag vast op 16 euro per vierkante meter. Bovenop deze premie is er verder nog de totaalrenovatiebonus en de EPC-labelpremie.

De totaalrenovatiebonus heeft betrekking op een investering in drie of meer maatregelen die als energiebesparend gecatalogeerd worden. De EPC-labelpremie wordt dan weer vanaf 2021 toegekend op basis van de grondige energetische renovatie van een woning of wooneenheid.