Wat zijn de voordelen van het impregneren van je gevel?

Wat zijn de voordelen van het impregneren van je gevel?

Een gevel is het visitekaartje van je huis. Het is het eerste wat mensen zien als ze langslopen of je woning betreden. Het is dan ook belangrijk om je gevel goed te onderhouden en te beschermen tegen de invloeden van het weer en andere schadelijke factoren. Een manier om dit te doen is door je gevel te impregneren. In dit artikel bespreken we de voordelen van het impregneren van een gevel.

Bescherming tegen vocht en vuil

Een van de belangrijkste voordelen van het impregneren van een gevel is dat het zorgt voor een goede bescherming tegen vocht en vuil. Wanneer een gevel niet geïmpregneerd is, kan vocht gemakkelijk in de gevel trekken en schade veroorzaken. Denk hierbij aan vochtplekken, schimmelvorming en het loskomen van stucwerk. Door de gevel te impregneren wordt deze waterafstotend en wordt vochtdoorslag voorkomen. Ook vuil hecht minder makkelijk aan een geïmpregneerde gevel, waardoor deze langer schoon blijft en gevelreiniging niet snel nodig zal zijn.

Verlenging van de levensduur

Een gevel impregneren zorgt voor een verlenging van de levensduur. Doordat de gevel beschermd wordt tegen vocht en vuil, zal deze minder snel beschadigen. Ook worden scheuren en barsten in de gevel voorkomen, omdat het impregneermiddel de gevel verstevigt. Hierdoor zal de gevel langer mooi blijven en hoef je minder snel aan gevelreparaties te denken. Op de lange termijn kan het impregneren van een gevel dus kostenbesparend zijn.

Energiebesparing

Een geïmpregneerde gevel zorgt ook voor energiebesparing. Doordat er geen vocht in de gevel kan trekken, blijft de isolatiewaarde van de gevel behouden. Warmte wordt dus beter binnen gehouden, waardoor je minder hoeft te stoken. Dit resulteert in een lagere energierekening en een hoger comfortniveau in huis.

Vermindering van alg- en mosgroei

Het impregneren van een gevel kan de groei van algen en mossen verminderen. Deze kunnen zich namelijk moeilijker hechten aan een geïmpregneerde gevel. Algen en mossen kunnen niet alleen zorgen voor een onverzorgde uitstraling van je woning, maar ook schade veroorzaken aan de gevel. Ze kunnen poreuze materialen aantasten en zorgen voor vochtdoorslag. Met het impregneren van de gevel voorkom je dit probleem.

Makkelijk in onderhoud

Een geïmpregneerde gevel is ook makkelijker te onderhouden. Doordat vocht en vuil minder goed hechten aan een geïmpregneerde gevel, kun je deze eenvoudig schoonmaken. Een lichte reiniging met water en een borstel is vaak al voldoende om de gevel weer te laten stralen. Daarnaast heeft een geïmpregneerde gevel minder last van vervuiling door uitlaatgassen, waardoor deze langer schoon blijft.

Het impregneren van een gevel heeft vele voordelen. Het beschermt de gevel tegen vocht en vuil, verlengt de levensduur, zorgt voor energiebesparing, vermindert alg- en mosgroei en is makkelijk in onderhoud. Het is dan ook een goede investering om je gevel te impregneren en zo je woning te beschermen en mooi te houden. Daarnaast kan het impregneren van een gevel op de lange termijn kostenbesparend zijn. Dus wil je jouw gevel in optimale conditie houden, overweeg dan zeker om deze te laten impregneren.