Wat is een kadastrale kaart en wat kun je ermee?

Wat is een kadastrale kaart en wat kun je ermee?

Wil je binnenkort starten met de verbouwing van je woning of ben je van plan een nieuwe schutting te plaatsen, dan heb je misschien al eens gehoord van de kadastrale kaart. Een kadastrale kaart is een belangrijk document dat wordt gebruikt om informatie te geven over het eigendom van een stuk grond. Dit document is een overzichtelijke kaart die onder andere aangeeft hoe groot een stuk grond is en waar de grenzen lopen. De maatvoering perceel is dan ook vaak zeer belangrijk om in je achterhoofd te houden wanneer je start met een verbouwing. Vandaag vertellen we je meer over de kadastrale kaart en waar je het voor gebruikt.  

Welke informatie bevat een kadastrale kaart 

Het is zeer belangrijk om te weten welke informatie een kadastrale kaart bevat. Zo kun je bepalen of het aanschaffen van een kadastrale kaart wel of niet nuttig is. Een kadastrale kaart met maten bevat informatie over het eigendom van een stuk grond. Dit kan belangrijk zijn wanneer er vragen zijn over de grootte van een perceel of over de grenzen van een bepaald stuk grond. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe schutting wilt plaatsen is het van belang dat je dit doet op je eigen perceel. De kaart geeft ook een overzicht van de ligging van het perceel en de bijbehorende gebouwen. 

Waar wordt een kadastrale kaart voor gebruikt 

Een kadastrale kaart is vaak van belang voor de waardebepaling van een stuk grond. De grootte en de grenzen van perceel kunnen namelijk de waarde van het eigendom beïnvloeden. Een nauwkeurige kaart met de juiste afmetingen kan dan ook helpen bij het vaststellen van de waarde van een stuk grond en eventuele gebouwen die daarop staan. Ook heb je wellicht wel eens gezien dat er vaak tussen buren conflicten ontstaan over de grenzen van het perceel. Zo ken je vast enkele voorbeelden uit de Rijdende Rechter waar iemand een schutting een aantal centimeter op het perceel van zijn buurman heeft geplaatst. Zo’n conflict kan vervelende juridische gevolgen hebben.  

Hoe wordt een kadastrale kaart opgesteld 

Het opstellen van een kadastrale kaart met maatvoering gebeurt door landmeters. Deze kaarten worden dan ook ontwikkeld door landmeetkundige bureaus. Zij maken gebruik van de meest recente meetapparatuur en software om de juiste maatvoering van het perceel te bepalen. Hierbij wordt rekening gehouden met eventuele grenzen en afspraken die in het verleden zijn gemaakt met de buren. Het is belangrijk om te vermelden dat een kadastrale kaart met maatvoering niet altijd up-to-date is. Het Kadaster, de organisatie die alle gegevens omtrent percelen en bijhorende eigendommen beheert, probeert echter de informatie altijd zo snel mogelijk bij te werken.