Verfkleuren hebben invloed op jouw emoties

Verfkleuren hebben invloed op jouw emoties

Met verfkleuren zeg je veel over je emotie en beleving. Kleuren hebben invloed op je stemming. Samen met de inrichting van je huis laat het gebruik van verfkleuren vaak bepaalde karaktertrekken zien. Dit verband is zelfs wetenschappelijk aangetoond. Zo staat groen voor zorgzaam en helpend en zijn mensen die oranje gebruiken vaak vrolijk en energiek. Vooral in je interieur wil je graag de stemming terugvinden die bij je past. De buitenzijde zie je misschien liever in kleuren die harmoniseren met omgeving of soort huis. 

Uitstraling door juiste verfkleur

Oudhollandse, historische of monumentale verfkleuren zijn tijdloos en geven vaak een chique uitstraling. De bijbehorende kleuren hebben toepasselijke namen als Grachtengroen, Monumentengroen of Ossenbloedrood. In de woonkamer zie je steeds vaker een accentmuur terugkomen. Heel belangrijk hierbij is dat je niet alleen de juiste soort verf kiest, maar ook de goede mengkleuren. De keuze hierin is haast onbeperkt. Pastelkleuren hebben hun plaats weer heroverd. Pastelkleuren zijn zachte kleuren die bestaan uit wit, gemengd met een primaire kleur, te weten rood geel of blauw. Zo kun je komen tot een intense beleving met veel pit of een zachte, rustgevende sfeer.

Spelen met kleuren

Als je kiest voor een accentmuur, let dan op een aantal belangrijke zaken. Een kleine accentwand kun je het beste verkrijgen met een pure en opvallende kleur. Stelregel is verder: hoe groter, hoe lichter de kleur mag zijn. Let hierbij ook op de lichtinval en de keuze van de wand zelf. Een accent op de achterwand, trekt deze naar je toe. Een zijwand zal de ruimte juist langer doen lijken. Verder kun je contrasterende verfkleuren combineren of harmonieuze. Met Ton-Sur-Ton tinten kies je voor kleuren van dezelfde kleurtoon en een andere hoeveelheid wit. Met een verfmengsysteem zijn vrijwel alle gewenste mengkleuren te maken. 

Soorten verf en effect op de verfkleuren

Op de muren van slaap- en woonkamer gebruik je “gewone” latex muurverf. Vinyl latex is handig bij vochtige ruimtes. Acryl latex is geschikt voor buiten. Voor je houtwerk buiten is Alkyd hoogglans de beste keuze. Deze is harder en duurzamer dan matte (zijdeglans)- verf. Matte acrylverf is waterverdunbaar en weer prima geschikt voor binnen. Hout kun je ook beitsen. De houtsoort en het aantal lagen zorgen dan voor het kleureffect.