Renoveren met een klein budget

Renoveren met een klein budget

Een nieuwbouw woning is slechts voor enkelen weggelegd. De meeste onder ons kopen een bestaand huis om dit op te knappen. Zo'n renovatie kost een flinke duit. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te verbouwen met een beperkt budget.

Steek zelf de handen uit de mouwen

Een van de beste manieren om geld te besparen tijdens een renovatie is door zelf de handen uit de mouwen te steken. Op deze manier hoef je geen externe vakmannen in te huren.

Klinkt dit overweldigend? Geen probleem, want er zijn een heleboel zaken die je zelf kan doen. Een oude vloer of deuren verwijderen is bijvoorbeeld niet zo moeilijk. Voor grote structurele aanpassingen, zoals de sloop van muren, kan je best advies vragen aan een ingenieur of architect. Anders komt de stabiliteit van het gebouw misschien in gevaar.

Om zelf met de verbouwing te starten heb je enkele zaken nodig, zoals veiligheidsuitrusting, sloopmateriaal (breekhamer, beitel, sloophamer...), afvalcontainers voor het bouwafval en andere benodigdheden (kruiwagen, verlichting....).

Bespaar nog meer door eens te informeren bij familie of vrienden. Misschien hebben zij wel gereedschap voor de verbouwing dat je mag lenen.

Hergebruik zoveel mogelijk

Wees voorzichtig tijdens de sloop. Misschien zijn er nog materialen die je kan hergebruiken. Denk bijvoorbeeld aan binnendeuren, een spoelbak of ramen.

Zelfs als je geen intentie hebt om ze te hergebruiken, doe je er goed aan om selectief te slopen. Je kan ze misschien op een tweedehands site aanbieden en zo wat extra geld verdienen. Dat is slim gezien, toch?

Kijk op tweedehands sites

Renoveren kost veel geld. Gelukkig kan je flink besparen door tweedehandsspullen aan te schaffen. Dat kan gaan van bouwmaterialen zoals dakpannen tot interieurartikels zoals badkamerkastjes. Met een beetje speurwerk vind je allerlei spullen die zo goed zijn als nieuw, maar dan wel met een scherper prijskaartje.

Gebruik standaard afmetingen

Probeer zoveel mogelijk standaard afmetingen te gebruiken in je verbouwproject voor bijvoorbeeld deuren, ramen, en trappen. Dat is goedkoper dan maatwerk. In de productie van afwijkende formaten kruipt veel meer tijd, wat het duurder maakt. Wie goedkoop wil renoveren kiest dus best niet voor speciale design fantasietjes.

Vergelijk offertes

Helaas kan je tijdens een renovatie niet alles zelf doen. Voor sommige werken moet je nu eenmaal een professionele vakman inschakelen. In dat geval doe je er goed aan door meerdere offertes op te vragen. Voor hetzelfde werk is er dikwijls een groot prijsverschil. Vergelijken loont!

Renoveer in stukken

Heb je geen budget om de volledige woning te renoveren? Doe de verbouwing in stukken. Start bijvoorbeeld met de badkamer en pak daarna de slaapkamers aan. Daarna kan je met de keuken en leefruimte beginnen. De timing kies je zelf. Op deze manier kan je tussen elke fase nog wat sparen.