Zonnepanelen kopen? Let hier op!

Zonnepanelen kopen? Let hier op!

Zonnepanelen helpen particulieren én bedrijven om duurzamer te leven, dat is zeker. Als je daar alle mogelijke vruchten van wilt pukken, dan is het heel belangrijk dat je precies de goede aankoop doet. Elke woning heeft immers verschillende behoeftes op het vlak van energie en beschikt over andere mogelijkheden in verband met installatie en andere factoren. Voor je zo'n grote investering kunt doen, is het essentieel dat je met een aantal zaken rekening houdt. Welke factoren dat zijn, lees je hier!

4 belangrijke factoren bij de zoektocht naar goede zonnepanelen

Met zonnepanelen beschik je goedkoper over een bron van energie, help je het milieu én draag je bij aan een duurzame maatschappij. Maar waar moet je nu zoal op letten als je zonnepanelen wilt kopen?

1. De kostprijs van de investering

Zoals dat bij elke investering het geval is, loont het de moeite om voldoende aandacht en energie te besteden aan de zoektocht naar panelen die je tegen een goede prijs kunt vinden. Het is wel belangrijk dat je niet meteen de allergoedkoopste optie zoekt, of toch niet zomaar voor deze mogelijkheid kiest, aangezien dat vaak gepaard gaat met een mindere kwaliteit. Als je wat diepgaand onderzoek doet op het internet of bij verschillende aanbieders, dan vind je binnen de kortste keren een relatief goedkope oplossing die toch kwaliteit garandeert. Waarom die kostprijs voor je zonnepanelen zo belangrijk is, lees je hieronder.

2. De terugverdientijd van de zonnepanelen

Je wilt natuurlijk bij elke aankoop weten hoeveel het kost en wat je ervoor in de plaats krijgt. Bij zonnepanelen is dat echter nog belangrijker en wel omdat die prijs voor een stuk bepaalt hoe snel je je investering terugverdient. Inderdaad, het is mogelijk om de initiële prijs die je voor zonnepanelen betaalt terug te winnen! Dit komt doordat zonnepanelen je helpen besparen, maand na maand, op je energiefactuur. Als je minder energie haalt uit fossiele brandstoffen, die heel duur zijn tegenwoordig, dan betaal je dus ook minder elke maand. Jarenlang een beetje besparen vertaalt zich uiteindelijk in een groot bedrag. Zo groot zelfs, dat je de kostprijs van je zonnepanelen terug hebt verdiend!

3. Het soort zonnepanelen

Nog een belangrijke factor om rekening mee te houden als je zonnepanelen zoekt: het type panelen dat je kiest. Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen, waaronder monokristallijne en polykristallijne. Deze eerste zijn doorgaans iets beter van kwaliteit, maar kosten daardoor ook wat meer. Polykristallijne zonnepanelen zijn een goede oplossing voor huishoudens of bedrijven die wat meer geld willen besparen. Het nadeel is dan weer dat het rendement van deze soort over het algemeen iets lager ligt. Houd daar zeker rekening mee als je zonnepanelen kiest!

4. Subsidies en premies van de overheid

Ten slotte kan het ook geen kwaad om op zoek te gaan naar eventuele premies en subsidies van de overheid. Duurzaam leven en werken is troef tegenwoordig, en daarom krijgen particulieren én ondernemers de mogelijkheid om financiële steun te krijgen voor de aankoop van hun zonnepanelen. De overheid hoopt zo duurzaam leven te stimuleren en populairder te maken. Zolang je voldoet aan de criteria om zo'n premie te krijgen, houdt niets je tegen om er effectief gebruik van te maken. En dat geeft je dan weer de kans om deze grote investering wat gemakkelijker te doen, waardoor je op de lange termijn ook meer geld bespaart!

Waarom vertrouwen op zonnepanelen voor je energievoorziening?

Zonnepanelen op je dak laten plaatsen biedt duidelijk heel wat interessante voordelen. Naast het feit dat je geld bespaart op de lange termijn, help je ook het milieu een handje door minder fossiele brandstoffen te gebruiken. Een win-winsituatie, die geen enkel huishouden of bedrijf links zou mogen laten liggen!