Leuke ideeën voor verlichting van je woonkamer

Leuke ideeën voor verlichting van je woonkamer

De verlichting is vaak een erg onderschat onderdeel van de inrichting van een woning. Zeker in de woonkamer en slaapkamer kan een mooie verlichting enorm van belang zijn. Ver soort, kleur en felheid van het licht kan de hele sfeer in de kamer veranderen. Zo kun je de kamer een stuk gezelliger of opgewekter maken zonder alles te verplaatsen of veel geld uit te geven aan nieuwe meubelen.

Sfeer bepalen

Om een goede keuze te maken qua verlichting, is het eerst slim om te bepalen wat voor sfeer je in huis wil. De meeste mensen willen een gezellige, warme sfeer in de woonkamer. In dat geval moet je kiezen voor verlichting met warme kleuren. Ook is het handig als je het licht kan dimmen. Zo kun je het licht in de avond minder fel zetten, zodat je lekker kunt uitrusten. Ook kun je zo de kamer donkerder maken als je bijvoorbeeld een film of serie kijkt. Gaat het om een kamer waar je actief wil zijn of zelfs thuis werkt? Dan kun je beter kiezen voor fellere, koudere kleuren. Zo wordt je minder snel moe en krijgt je lichaam meer energie.

Neutrale woonkamer

Als je woonkamer te vergelijken is met een Scandinavische stijl dan kun je twee kanten om. Een Scandinavische stijl houdt in dat je woonkamer erg strak is en eenheid uitstraalt, met simpele en vaak koudere kleuren. Vaak veel grijs, blauw en wit. Je kunt ervoor kiezen om je verlichting hierbij aan te laten sluiten, door bijvoorbeeld spots met neutrale kleuren in het plafond te plaatsen. In plaats hiervan kun je ook de hele andere kant op gaan, met warmere verlichting die de aandacht trekt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een rode of groene lamp, die haaks staat op de neutrale kleuren van de kamer. Je kunt dit doen met spots, een staand lamp of een hangende lamp vanaf het plafond.

Keuzes

Je kunt veel kanten op met verlichting in de woonkamer. Het ligt uiteindelijk allemaal aan je eigen wensen en de functie die het licht moet vervullen. Online kun je veel meer informatie vinden over deze keuzes en welke soorten licht hierbij past. Lees het artikel op Ledinbouwspotsleds.nl.