Jute, een veelzijdig materiaal in en rondom het huis

Jute, een veelzijdig materiaal in en rondom het huis

Jute is al jarenlang onmisbaar als decoratiemateriaal en beschermingsmateriaal. Ook zijn de traditionele jute zakken zeer herkenbaar. Hierin worden vaak koffiebonen of aardappelen vervoerd. Vandaar dat ze niet kunnen ontbreken in het assortiment van JuteNederland. Tijdens sinterklaas is deze jute zak ook heel populair, we kennen allemaal wel de zak van sinterklaas. Deze is ook gemaakt van jute. Vandaar dat veel mensen ervoor kiezen om de cadeautjes van pakjesavond te verpakken in een echte jute zak. Ook wordt het veel ingezet als cadeauverpakkingen of strooizakjes met pepernoten of schuimpjes.

De voordelen van jute

Jute is niet voor niets zo populair. Het materiaal heeft namelijk verschillende voordelen. Een daarvan is dat het materiaal 100% biologisch afbreekbaar is. Het bestaat namelijk uit natuurlijke vezels. Deze vezels zijn afkomstig van de bast van de jute plant. Deze groeit erg snel waardoor de winning van jute niet nadelig voor het milieu is. Ook is het heel gemakkelijk om jute op maat te knippen: Bestel jute op rol en je knipt zo de lengte die je nodig hebt.

Jute is erg sterk. Vandaar dat het ook gebruikt wordt als singelband om meubels te repareren. Het heeft een lage rekbaarheid en een hoge treksterkte. Dat komt ook goed uit wanneer je jute gebruikt om zware objecten mee vast te zetten.

Het is veelzijdig. Je kunt alle kanten op met jute. Zo kan je er bijvoorbeeld een gezellige tafelloper mee maken bij een feestje, maar je kunt het ook gebruiken als gordijnen stof. Dit zorgt voor een natuurlijke uitstraling in huis. Voor de creatievelingen kan je zelfs tassen, etuis of bloempotten knutselen.

Jute als bescherming voor planten

Jute is ook ideaal om bomen en planten te beschermen tegen weersinvloeden. Soms kan het voorkomen dat bomen last krijgen van zonnebrand. Dit is vaak het geval wanneer er bijvoorbeeld bomen in de omgeving gekapt zijn of de boom gesnoeid is. Hierdoor veranderd de hoeveelheid of de sterkte van de zon die de boom ontvangt. Door de stam van de boom in te wikkelen met jute voorkom je dit. Het materiaal is ademend, waardoor het niet gaat schimmelen.

Een ander scenario is strenge vorst in de winter. Sommige planten zijn hier gevoelig voor. Ze kunnen bevriezen in de winter, dit zorgt ervoor dat de planten dood gaan. Gelukkig kan je dit verminderen door het gebruik van jute. Zorg er dus voor dat je jute in huis hebt wanneer het koud wordt.