Hoe werkt vibration testing met een transducer?

Hoe werkt vibration testing met een transducer?

Een van de belangrijkste, maar ook populairste manieren om trillingen te analyseren is door middel van vibration testing met transducers. Deze manier wordt vaak gebruikt voor het testen van constructies en machines. De transducer helpt hierbij om de trillingen om te zetten in elektrische signalen. Als je gaat vibration testen dan moet je de transducer op het apparaat zetten wat je wilt testen. Vervolgens worden de trillingen die van het apparaat afkomen omgezet in elektrische signalen. Deze zijn dan weer makkelijk te meten en analyseren. Door het meten en testen van apparaten kun je uiteindelijk bepalen of er afwijkingen of problemen zijn en hoe deze verholpen moeten worden. 

Wat houdt vibration testing in? 

Een van de belangrijkste manieren voor het meten en analyseren van trillingen is vibration testing. Hierbij worden de trillingen en het gedrag van apparaten geanalyseerd door middel van metingen. Binnen vibration testing zijn weer verschillende soorten methodes beschikbaar. Zo kun je gaan voor sinusvormige trilling tests, maar ook voor schok tests of normale trilling tests. Al deze tests worden uitgevoerd met behulp van een trillings platform. Hier zet je het apparaat op. Het trillings platform zal vervolgens door middel van sensoren als transducers, de trillingen gaan meten. Door vibration tests uit te voeren kun je het trillingsgedrag analyseren en problemen of fouten herstellen. 

Waarom heb je een transducer nodig? 

Bij het uitvoeren van een vibration test zul je altijd een transducer nodig hebben. Dit komt doordat een transducer ervoor zorgt dat de trillingen van een apparaat worden omgezet in elektrische signalen. Door dit te doen wordt het mogelijk om de trillingen ook echt te analyseren en te meten. Als je geen transducer gebruikt bij een vibration test, dan kun je de trillingen dus niet vaststellen en ook niet analyseren. De vibration test zal dan niet bruikbaar zijn. Om een vibration test nuttig te kunnen uitvoeren zul je dus altijd een transducer nodig hebben. 

Hoe gaat het precies in zijn werking? 

Het uitvoeren van een vibration test met een transducer moet op een bepaalde manier gebeuren. Op een andere manier zal de test niet goed uitgevoerd worden en dan zullen de resultaten van de test ook niet betrouwbaar zijn. Het is belangrijk om altijd te beginnen met het plaatsen van de transducer. Deze plaats je aan het apparaat wat je wilt testen. De transducer zal vervolgens alle trillingen die uit het apparaat komen, omzetten. Hierna worden deze trillingen gemeten. Dan worden de gemeten signalen geanalyseerd door een speciale software. Door deze analyse kun je vervolgens problemen opsporen en verhelpen.