Grootste voordelen van een bouwkundige keuring

Grootste voordelen van een bouwkundige keuring

Ben je van plan om een (andere) woning te kopen op termijn of wellicht heb je al iets op het oog? Houd er dan rekening mee dat een bouwkundige keuring praktisch altijd verplicht wordt gesteld door de financierende partij. Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring kost weliswaar geld, maar bijkomend voordeel is dat een bouwkundige inspectie je tevens diverse voordelen kan opleveren. Wij geven je een paar tips en wat handige informatie voordat je tot de aankoop van je droomhuis overgaat. 

Weet wat je koopt

Kort gezegd; met een bouwkundige keuring weet je wat je koopt en waar je tegenaan kan lopen tijdens een eventuele verbouwing van de nieuwe woning bijvoorbeeld. Met een bouwkundige keuring komen de eventuele verborgen gebreken boven water. Aan de hand van de uitkomst van de keuring, kan je een inschatting maken van de kosten die eventueel gemaakt moeten gaan worden. Dat kan je meenemen in de overweging of je betreffende woning alsnog wilt kopen en of je de eventuele extra kosten mee kan nemen in de financiering. 

Goed voor onderhandelingen

Een bouwkundig rapport kan in je voordeel werken bij de aankoop onderhandelingen van een nieuwe woning. Je weet namelijk waar je het over hebt en je kunt in je bod de eventuele nog te maken kosten meenemen. Je kunt dan gemakkelijker onder de vraagprijs bieden en wellicht geeft het ook ruimte voor onderhandeling. 

Wek vertrouwen bij de koper

Ben je zelf de verkopende partij, dan kan een bouwkundige keuring meer vertrouwen kweken bij de kopende partij. Je kunt een potentiële koper tevens wijzen op de mogelijkheden om een woning aan te passen. Je hebt als verkoper ook een wettelijke meldingsplicht en met een bouwkundig keuringsrapport voldoe je hier aan. Huiskeur kan je bijvoorbeeld helpen met het opstellen van een bouwkundige keuring. 

Inzicht in huidige staat van de woning

Voor een VvE-beheerder geeft een bouwkundig rapport inzicht in de huidige status van een pand en is het gemakkelijker om de begroting voor het jaar erna te maken. Ook biedt een bouwkundige keuring zekerheid. Het geeft vertrouwen en mede daardoor versnelt het vaak het verkoopproces. Natuurlijk heeft u liever geen extra kosten bij de aankoop van een woning. Maar een bouwkundige keuring geeft wel duidelijkheid. Vraag dus altijd een bouwkundige keuring aan voordat u een woning gaat kopen. Het voorkomt vervelende verrassingen.