Waarom zou ik mijn hypotheek over willen sluiten?

Waarom zou ik mijn hypotheek over willen sluiten?

Als je wil profiteren van de lage hypotheekrente, is het oversluiten van je hypotheek een goede optie. Of dit mogelijk en slim is voor jou, hangt af van je situatie en je huidige hypotheek. Hieronder bespreken we 5 belangrijke tips en redenen voor het oversluiten van je hypotheek.

Wat houdt oversluiten in?

Oversluiten van je hypotheek houdt in dat je een nieuwe hypotheek afsluit met een lagere rente. Door over te sluiten van hypotheek profiteer je van de actuele rentestand, waardoor je je maandlasten kunt verlagen. Natuurlijk klinkt dit als een aantrekkelijk aanbod, maar er zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Op het moment dat je een hypotheek oversluit betaal je daarvoor namelijk een boete en dit bedrag wordt in je nieuwe hypotheek mee genomen. Je kunt dus uitrekenen of dit voor jou aantrekkelijk is. Omdat er zoveel variabelen hierbij een rol spelen is het verstandig goed advies te verkrijgen. Er zijn honderden bedrijven in Nederland hierin gespecialiseerd, denk bijvoorbeeld aan hypotheekadvies Zoetermeer

Hoe wordt de boeterente berekend?

Bij het berekenen van de boeterente kijkt de bank altijd naar het verschil tussen de rente van je huidige hypotheek en de rente bij de nieuwe hypotheek die je afsluit. Ze kijken naar het verschil in rentepercentage en hoe lang je rentevast periode nog door zal lopen. Deze twee punten samen bepalen voor een groot gedeelte hoe hoog de boete zal zijn.

Spaar- en aflosbedragen

Bij spaarhypotheken, lineaire hypotheken en annuïteitenhypotheken bestaan de maandlasten uit een spaar- of aflosbedrag. Hoe hoog deze bedragen zijn hangt af van de rente. Als de rente omlaag gaat, betaal je een hoger spaar- of aflosbedrag. Hierdoor wordt het voordeel van het oversluiten minder. Je moet dus goed opletten als je één van deze hypotheken hebt afgesloten.

Voordelen van oversluiten hypotheekrente

Het grote voordeel van een hypotheek oversluiten is dat je meteen een lagere rente gaat betalen per maand. Je zet je hypotheekrente ook vast voor een langere periode. Nu weet je langer van te voren hoeveel je elke maand gaat moeten betalen. Dat kan voordelig zijn als je denkt dat de hypotheekrente hoger gaat worden. Klinkt dit voordelig voor jou? Kies er dan voor om je hypotheek over te sluiten.

Nadelen hypotheekrente oversluiten

Door de hypotheek over te sluiten verhoog je jouw schuld. Door een berekening te (laten) maken kun je precies zien wanneer je weer inloopt op dit schuld. Als je in een huis woont waar jij de rest van je leven wilt blijven wonen kan het zeer aantrekkelijk zijn om de boete te nemen, omdat je over de gehele periode een lagere rente betaald. Indien je binnen enkele jaren wil verhuizen kan het zeer onverstandig zijn om de boete te nemen. Als je maar enkele jaren profiteert van de lagere maandlasten, wegen deze in sommige gevallen namelijk helemaal niet op tegen de boete die je krijgt. De boete worden namelijk direct in de hypotheek verwerkt en deze zal dus ook mee gaan bij een eventuele verhuizing.