Het kiezen van de juiste lager. Waar moet je op letten?

Het kiezen van de juiste lager. Waar moet je op letten?

Wanneer je een lager kiest voor jouw apparatuur, bouwproject of andere toepassing is het cruciaal om in de ontwerpfase rekening te houden met het type lager. Dit is belangrijk zodat je machine veilig, consistent en efficiënt te werk kan gaan. Hierbij is het belangrijk om alle operationele parameters mee te nemen in je beslissing, zoals afmetingen, toerental, belasting, materiaal, afdichting en gewenste levensduur. Dit zijn ieder belangrijke onderwerpen wanneer je de keuze maakt voor een bepaald soort lagers. In dit artikel lichtten wij verder uit welke typen lagers er zijn.

Groefkogellagers

Een groefkogellager is een soort kogellager dat zowel radiale als axiale belasting op kan nemen. Dit soort lagers hebben weinig wrijvingen en kunnen worden geproduceerd met hoge precisie. Groefkogellagers worden dan ook bij voorkeur gebruikt voor kleine en middelgrote elektromotoren.

Tonlagers

Tonlagers kunnen hoge belastingen opnemen en kunnen zich instellen. Deze eigenschappen maken tonlagers bijzonder geschikt voor toepassingen in de zwaardere industrie. In deze industrie is zware belasting kenmerkend. Door deze zware belasting kunnen er vervormingen en scheefstellingen ontstaan.

Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen voor een lager?

In de keuze voor een lager is het essentieel rekening te houden met diverse onderwerpen. Hieronder zullen wij er een aantal omschrijven:

Belasting

Het is belangrijk om rekening te houden met de belasting. Als de keuze wordt gelegd op een lager die niet opgewassen is tegen de juiste belasting dan heeft dit gevolgen voor de levensduur van de lager. Let dus goed op de belasting die een lagersoort aankan en welke belasting deze lager nodig gaat hebben.

Precisie

Wanneer en geen rekening wordt gehouden met de precisie van de een lager kunnen er trillingen ontstaan, of is het lager niet nauwkeurig genoeg voor de toepassingen waarvoor die bedoelt is. Het is dus belangrijk dat er gekeken wordt naar de precisie van de lager in combinatie met de toepassing hiervan; om overbodige trillingen te voorkomen.

Toerental

Een ander belangrijk onderwerp is het toerental. Vaak kan een groot lager een kleiner maximaal toerental aan dan een klein lager dat kan. Een voorbeeld: Een kogellager heeft een contactpunt, waar een rollager een lijncontact heeft. Hoe kleiner dit contactpunt is, hoe hoger het toerental is had wel dat het desbetreffende lager aan kan.

Axiale verschuifbaarheid

Door opspelende temperatuurverschillen is het mogelijk dat machines inkrimpen, of juist uitzetten. Een lager, of een lagerhuis, moet dit kunnen opvangen. Wanneer er voor een lagertype wordt gekozen is het dus belangrijk om in acht te nemen of het lagertype deze krimping of uitzetting kan opvangen. Afgezien van de bovenstaande parameters zijn er nog veel meer onderwerpen om rekening mee te houden. Zoals geïntegreerde afdichtingen, montage en demontage, scheefstelling en beschikbare ruimte. Bij het kiezen van een lager kunnen er veel vragen ontstaan. Bij Twenty4Bearings staan de medewerkers de hele dag voor jou klaar. Zo kunnen we samen het lagersoort kiezen die het beste bij jou situatie past.