Groene daken

Groene daken

Zogenaamde groene daken zijn geen normale daken die groen zijn geverfd. Nee, het groene zit vooral in het milieuvriendelijke en het natuurlijke aspect. Een groen dak is namelijk een dak waar geen dakpannen op liggen, maar dat geheel van planten en organismen is voorzien. Een groen dak is bijvoorbeeld een dak met alleen maar mos als dakbedekking. Dakdekkerseindhoven.nl is hier in voornamelijk actief.

We zullen hieronder kort de voor- en nadelen van groene daken op een rijtje zetten.

Het is natuurlijk

Over het algemeen is er één reden die wordt aangewezen als de reden waarom iemand voor een groen dak heeft gekozen: het dak is natuurlijk. Dat punt valt onder twee subkopjes te splitsen. Enerzijds is het dak goed voor het milieu. Het dak bevat allerlei planten en organismen die we normaal uiteraard niet vinden op daken, maar die er nu dus wel te vinden zijn. Dat zal niet ineens een broeikaseffect oplossen, maar kan wel een gunstig effect op de natuur geven en zal bovendien beter zijn voor het milieu dan helemaal niets te doen of zelfs je dak met dakpannen bedekken, die gemaakt zijn in een milieuvervuilend proces. Anderzijds is het dak natuurlijk in de zin van dat het dak een natuurlijk ogend karakter krijgt. Soms past een natuurlijk ogend dak veel beter bij een woning dan een industrieel dak met dakpannen. Op deze manier laat je zien dat je met het milieu begaan bent en bovendien staat het vooral in bosrijke omgevingen erg leuk!

Overige voordelen

Een groen dak heeft nog tal van andere voordelen. Zo dringen er minder schadelijke stoffen door in de woning, heeft het een groot isolatievermogen (zowel qua warmte als qua geluid) en heeft het een hoge levensduur; een groen dak gaat zo’n 30 tot 60 jaar mee alvorens het dak vervangen dient te worden.