Planten op kantoor

Planten op kantoor

Een kantoorgebouw met louter meubilair wordt gezien als saai. Dat is het niet alleen. Je fleurt namelijk niet alleen het kantoor op, maar uit onderzoek is zelfs gebleken dat het plaatsen van planten op kantoor goed is voor de prestaties werknemers. Werknemers zouden productiever zijn en als ondernemer wil je natuurlijk dat je medewerkers zo effectief mogelijk werken. Iedere procent die je kunt winnen door bepaalde aanpassingen te doen aan het kantoor zou je eigenlijk moeten benutten.

Planten op kantoor is niet op alle kantoren een vanzelfsprekendheid. Een tijdje geleden was het zelfs in om helemaal geen groen te hebben in kantoorruimtes. Een saai en leeg modern kantoor was de standaard. Uit onderzoek van TNO is gebleken dat mensen minder snel moe worden. Planten in een kantoor kunnen er eveneens voor zorgen dat werknemers zich gewaardeerd voelen. Sommige medewerkers voelen zich vereerd dat hun werkgever of leidinggevende de moeite doet om de werksfeer of werkomgeving te verbeteren.

Niet alleen de effectiviteit van medewerkers gaat omhoog. Onderzoekers van de Washington State University hebben aangetoond dat medewerkers minder last hebben van stress, uit cijfers van een andere universiteit zou blijken dat er minder ziekteverzuim is en medewerkers zouden minder vaak depressief zijn. Voor werkgevers zou dat reden genoeg moeten zijn om zoveel mogelijk groen naar binnen te halen, want een groen kantoor betekent dus dat het bedrijf hier wel bij vaart.

Wel moet worden gezegd dat planten niet overal voor een positief effect zorgen. In fabrieken en werkplaatsen zijn planten min of meer overbodig, maar op kantoren - waar bijvoorbeeld geestelijk creatief werk wordt verricht - ligt dat anders. Hier hebben veel medewerkers baat bij planten. Als je zelf op een kantoor werkt en er zijn geen tot nauwelijks planten in je werkruimte, dan kun je je leidinggevende vragen of hij of zij hier iets aan wil doen. Eventueel kun je je leidinggevende of werkgever overtuigen met de diverse onderzoeken. Ben je zelf werkgever? Zorg er dan voor dat het wat groener wordt binnen de muren van je bedrijf.

Uiteraard is het onderhouden van de planten niet onbelangrijk. Zorg er dus voor dat de plant te allen tijde voldoende water krijgt, zodat je er nog lang kan van genieten. Bij voorkeur kun je daarom het best een plant kopen die niet overdreven veel water nodig heeft, zodat het geen kwaad kan wanneer het geven van water eens wordt vergeten. Naast planten kun je voorts naar bloemen kijken. Werknemers die worden omringd door bloemen voelen zich vaak prettiger.