Een scheidingsmuur bij huis bouwen? Dit heb je nodig

Een scheidingsmuur bij huis bouwen? Dit heb je nodig

Het bouwen van een scheidingswand is een van de meest eenvoudige woningrenovaties die je kunt doen. Als het goed wordt gedaan, zal het je helpen afzonderlijke ruimtes in jouw huis te creëren en waarde aan jouw eigendom toe te voegen. Om een scheidingswand te bouwen die werkt voor jou en jouw gezin, zijn hier 5 dingen om te overwegen:

1. Gebruik een energiezuinig materiaal

Een scheidingswand kan van verschillende soorten materialen worden gemaakt. Sommige hebben uitstekende isolerende eigenschappen, terwijl andere helemaal geen isolerende eigenschappen hebben. Om ervoor te zorgen dat jouw scheidingswand de best mogelijke bescherming biedt tegen warmteverlies en -winst, gebruik je een energie-efficiënt materiaal dat ook gemakkelijk te installeren is. Enkele voorbeelden zijn:

Gebruik maken van isolatieblokken. Glasblokken met een speciale coating aan beide zijden, waardoor ze in de winter het zonlicht en de warmte beter reflecteren, zodat je van natuurlijk licht kunt genieten zonder dat je jaloezieën of gordijnen hoeft op te hangen!

Schuimplaten die je meer keuze geven als het op kleuren aankomt, omdat ze verkrijgbaar zijn in verschillende tinten waaronder wit/off-wit/blauw/bruin/groen enzovoort.

2. Bepaal het type scheidingswand dat je nodig heeft

Een scheidingswand is een structuur die ruimtes en kamers van elkaar scheidt. Scheidingsmuren zijn meestal gemaakt van gipsplaat, maar sommige kunnen worden gebouwd met baksteen, steen of zelfs glas. Het doel van de scheidingswand kan esthetisch of functioneel zijn - sommige scheidingswanden zijn louter decoratief, terwijl andere dienen om een ruimte te beschermen tegen lawaai, stof en andere elementen in verband met bouwprojecten.

Het meest voorkomende type scheidingswand is het stud-and-joist systeem, dat bestaat uit twee parallelle rijen van stevige houten balken genaamd studs die vloerbalken ondersteunen. De dikte en lengte variëren afhankelijk van hoeveel gewicht ze moeten ondersteunen; tijdelijke scheidingswanden gebruiken bijvoorbeeld meestal dunner timmerhout dan permanente, omdat ze naar verwachting niet lang zullen blijven staan voordat ze weer worden verwijderd zodra de bouw op die plaats is voltooid. Dit type heeft ook de neiging in de richting van meer rigide dan andere stijlen, omdat de materialen de neiging in de richting van dikke en zware, maar dit maakt ze minder mobiel ook omdat ze niet gemakkelijk kunnen worden verplaatst rond zonder verstoring van jouw huis de fundering structuur!

3. Isoleren of niet isoleren?

In het algemeen moet je een scheidingswand isoleren omdat dit het energieverbruik kan verminderen en de luchtkwaliteit in jouw huis kan verbeteren.

Isolatieblokken zijn een effectieve manier om een scheidingswand te isoleren. Ze zijn eenvoudig te installeren en bovendien betaalbaar! Het isoleren van jouw muren met isolatieblokken zal voorkomen dat er geluid in je huis of kantoorruimte doordringt. Dit is vooral belangrijk als je huisgenoten hebt of in een open kantooromgeving werkt met andere mensen die soms luidruchtig zijn of storend gedrag vertonen (we zeggen niet dat het goed is dat ze zo zijn).

Het isoleren van een scheidingswand verbetert ook de luchtkwaliteit door stof en allergenen tegen te houden die jouw huis binnendringen via de scheuren tussen de gipsplaten die de buitenste isolatielaag vormen aan elke kant van een bepaalde kamer of gangsectie binnen een volledig huis uitbouwproject.