Wat is de beste isolatie voor buitenmuren?

Wat is de beste isolatie voor buitenmuren?

Wie zijn buitenmuren wil laten isoleren, wil natuurlijk zoveel mogelijk waar voor zijn geld. Het is namelijk een flinke investering.

Maar wat is nu de beste isolatie voor buitenmuren? De specialisten van Isolatiewerken Verschueren geven advies.

1. De isolatiemethode

Eerst en vooral moet je bepalen welke isolatiemethode het meest geschikt is. Er zijn namelijk drie manieren om buitenmuren van bestaande gebouwen te isoleren:

1.      Isoleren aan de binnenkant

2.      Isoleren aan de buitenkant

3.      Spouwmuurisolatie

De eerste optie kunnen we al schrappen. Deze methode heeft te veel nadelen en wordt daarom zelden toegepast.

Spouwmuurisolatie en isoleren langs de buitenkant blijft dus over.

Spouwmuurisolatie

De spouw is de holle ruimte tussen de binnenmuur (meestal in snelbouwsteen) en de buitenmuur (in gevelsteen). Nieuwbouw woningen worden automatisch voorzien van harde isolatieplaten in deze ruimte, maar bij veel oudere gebouwen is dat niet het geval. We kunnen deze dus opvullen met inblaasisolatie om warmteverliezen te beperken.

Het grote voordeel van deze isolatiemethode is ze onzichtbaar is. Aan de buitenkant blijft je woning er hetzelfde uitzien. Bovendien is er geen plaatsverlies.

Er zijn wel twee nadelen. De isolatiedikte is beperkt tot de diepte van de spouw. Bovendien zijn sommige gebouwen in zo’n slechte staat dat het inblazen van isolatiemateriaal onmogelijk is.

Isoleren aan de buitenkant

Je kan ook de gevel isoleren aan de buitenkant. In dit geval worden er harde isolatieplaten tegen de gevelsteen bevestigd. Het geheel wordt tenslotte afgewerkt. De meeste mensen kiezen voor een gevelpleister, ook gekend als crepi, maar in principe kan je vele andere materialen gebruiken, waaronder steenstrips en hout.

Gevelisolatie langs de buitenkant biedt twee interessante voordelen. Enerzijds kan je vrij dikke platen aanbrengen om een maximale energiebesparing te genereren. Daarnaast geef je ineens je woning een nieuwe look. Het is dus een energiebesparing en gevelrenovatie in één.

Het nadeel is het plaatsverlies. De gevel ‘zet uit’. Je verliest aan elke zijde dus een paar centimeters. Meestal is dat geen probleem, behalve bij doorgangen. Bovendien moet je ook andere bouwelementen aanpassen, zoals vensterbanken en regenwaterafvoeren.

2. Het isolatiemateriaal

Van zodra je een isolatiemethode geselecteerd hebt, kan je een isolatiemateriaal keuze. De mogelijkheden zijn legio.

Bij spouwmuurisolatie gaat het meestal om minerale wol, glaswol en EPS parels.

·         Minerale wol: uitstekende warmteisolatie, brandwerend, vochtwerend, eenvoudige verwerking en uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

·         Glaswol: uitstekende thermische isolatie, vochtregulerend, onbrandbaar, makkelijk verwerkbaar en relatief goedkooop.

·         EPS parels: goede isolatiewaarden, bestand tegen schimmels, vlamdovend, zeer licht en 100% recycleerbaar.

Ga je puur op basis van isolatiewaarde een keuze maken? Let dan op de Lamda-waarde.

Voor het isoleren van gevels langs de buitenkant zijn er meerdere opties. De meest populaire zijn PIR/PUR, icynene, EPS en XPS. Elk materiaal heeft haar eigen voordelen en nadelen. Qua isolatiewaarde scoort PIR/PUR het beste (0,020 tot 0,024 W/mK).

Het belang van de installatie

Naast het de isolatiemethode en het materiaal speelt de installatie zelf een belangrijke rol. Fouten hebben grote gevolgen. Indien de spouwmuurisolatie nat zou worden door een verkeerde isolatie, verliest het materiaal haar isolerende werking, waardoor je minder energie bespaart. Daarom raden we aan om deze werken te laten uitvoeren door een gespecialiseerde firma.