Er is vaak verwarring over de opstalverzekering en de inboedelverzekering. Voor veel mensen is het volstrekt onduidelijk wat nu onder welke verzekering valt, waardoor sommige mensen zelfs menen dat één van de genoemde verzekeringen schade aan de opstal en schade aan de inboedel dekt. Dit is zeker niet waar, dus is het tijd om wat duidelijkheid te scheppen en uit te zoeken wat een opstalverzekering precies dekt.
Een opstalverzekering is een verzekering voor de opstal. Een opstal is een bouwwerk, iets dat door mensen ergens is geplaatst en niet eenvoudig te verplaatsen is. Een huis valt bijvoorbeeld onder opstal, maar ook schuren, bedrijfspanden en fabrieken.
Een fiets is geen opstal, deze is immers met weinig moeite te verplaatsen. Een schutting valt weer wel onder de opstal, een schutting kun je namelijk niet zonder veel moeite verplaatsen.
Wat is een opstalverzekering?
Dit is vrij ver door te trekken. Een ingebouwde airco valt wel onder de opstalverzekering (deze is niet zomaar te verwijderen), een losse, verrijdbare airco weer niet. Het zelfde gaat op voor een deurbel, het aanrecht, de brievenbus, enzovoorts.
Kortom: alles wat niet eenvoudig zonder moeite is te verplaatsen valt onder opstal.
Als u een huurhuis hebt dan heeft uw huiseigenaar een opstalverzekering, en hebt u enkel een inboedelverzekering nodig.
Brand en ander onheil
Alle opstalverzekeringen zijn weer anders. Vrijwel alle opstalverzekeringen geven dekking als er brand uitbreekt, en dekken vaak ook verder gaand onheil. Hierbij kunt u denken aan ontploffingen, stormschade, blikseminslagen, inbraak, enzovoorts.
Situaties die vaak niet gedekt worden zijn extreem zeldzame situaties waar eigenlijk iedereen last van heeft op het moment dat ze uitbreken. Denk hierbij aan oorlog, overstromingen en kernrampen. Omdat een verzekering de last niet kan dragen als ineens iedereen met een verzekering daar aanspraak op maakt, zijn die situaties vaak uitgezonderd.
De dekking verschilt echter per opstalverzekering, wij raden u daarom aan om opstalverzekeringen te vergelijken voor u een verzekering afsluit.
De verzekerde som
Bij de verzekerde som van een opstalverzekering wordt vaak gedacht aan de WOZ waarde, de waarde van het huis. Dit is echter onjuist. De verzekerde som is echter de herbouwwaarde, de kosten die gemaakt moeten worden om het bouwwerk te herbouwen. Uiteraard wordt dit bedrag jaarlijks geïndexeerd aan de hand van de inflatie en andere wijzigingen in de bouwkosten.
Als de verzekerde som lager is dan de werkelijke herbouwwaarde, is er sprake van een onderverzekering. De uitkering van de verzekering zal dan ook lager uitvallen. Let dus goed op dat u niet bent onderverzekerd, en voorkom nare verrassingen!
Opstalverzekeringen vergelijken
Bent u benieuwd naar de beste opstalverzekeringen voor uw situatie? Er zijn tal van aanbieders waardoor u soms door de bomen het bos niet meer ziet.