Nieuwe tuin aanleggen? Bekijk dit stappenplan!

Nieuwe tuin aanleggen? Bekijk dit stappenplan!

Toe aan een nieuwe tuin? Volg deze 3 stappen voor de aanleg van je nieuwe tuin.

1. Bepaal de tuinstijl

De tuinstijl is van grote invloed op de vormgeving van je nieuwe tuin. Daarom is het belangrijk om stil te staan naar welke tuinstijl je voorkeur uitgaat. Is dat bijvoorbeeld een Griekse tuin met mooie beelden of wil je een strakke moderne tuin?

Denk na over de stijl die en oriënteer je op de mogelijkheden. Bijvoorbeeld via tuinmagazines en platformen zoals Pinterest. Heb je een tuinstijl gekozen? Ga dan door met het maken van een tuinontwerp.

2. Het tuinontwerp

Het tuinontwerp kun je vergelijken met de bouwtekening van een huis. Het is de leidraad die je gebruikt om je nieuwe tuin aan te leggen. Sla deze stap daarom niet over. Het maken van een tuinontwerp is geen eenvoudige klus. Je moet namelijk rekening houden met allerlei verschillende aspecten, zoals: Schaduwrijke zones, afvoer van regenwater beplanting, speelruimte, maatregelen om tuinverzakkingen te voorkomen.

En zo zijn er nog veel meer belangrijke aandachtspunten bij het maken van een tuinontwerp. Het is niet voor niets dat veel mensen ervoor kiezen om een tuinontwerp te laten maken door een professionele hovenier.

3. De tuinaanleg

De volgende stap is de implementatie van het tuinontwerp, oftewel de start van het aanleggen van je nieuwe tuin. Tuinaanleg vergt vakmanschap. Voor sommige onderdelen, zoals de afvoer van regenwater en het nemen van maatregelen om tuinverzakkingen in de toekomst te voorkomen, kun je eigenlijk niet zonder een vakkundig hovenier. We raden je dan ook aan om de tuinaanleg uit te besteden als je niet over de vereiste vakkennis beschikt.

Tips voor het selecteren van een hoveniersbedrijf

Als je besluit om de aanleg van jouw nieuwe tuin uit te besteden, is het belangrijk dat je goed nadenkt over het hoveniersbedrijf dat de tuinaanleg voor je gaat verzorgen. Dit zijn een aantal tips die je kunt gebruiken voor het selecteren van een hoveniersbedrijf:

Lees online reviews van klanten om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit van het geleverde werk. Vraag om vrijblijvend advies met betrekking tot het tuinontwerp en de tuinaanleg. Zo zal een professionele hovenier gebruikmaken van professionele software voor het maken van het tuinontwerp. Andere signalen waarop je kunt letten om de vakbekwaamheid van een hovenier vast te stellen, is door vragen te stellen.

Het wordt al snel duidelijk of een hovenier weet waar hij het over heeft of dat je met een hobbyist te maken hebt. Controleer of de hovenier is aangesloten bij diverse brancheorganisaties. Dit kost namelijk geld en is dus een teken dat het hoveniersbedrijf een serieuze partij is.