Lang genieten van je kachel of open haard? Ontdek hier hoe je dat doet

Lang genieten van je kachel of open haard? Ontdek hier hoe je dat doet

Het is een knus beeld in iedere huiskamer: een open haard of houtkachel. Het is niet alleen heel gezellig, maar op lange termijn kun je er ook volop energie mee besparen. Niet voor niets kiezen steeds meer mensen voor het plaatsen van een open haard of houtkachel. En om ervoor te zorgen dat je hier optimaal van gaat genieten, is het slim om te weten wat hierbij je mogelijkheden zijn.  Van brandstof tot schoorsteenkap: hier lees je hoe je optimaal gaat genieten van een kachel of open haard! 

De juiste installatie en brandstof

Het zijn de belangrijkste vereisten bij het plaatsen van een houtkachel of open haard: een goede installatie en het gebruik van het juiste brandstof. Op deze manier ga je optimaal genieten van je kachel. Laat een kachel door een erkende specialist plaatsen: er zijn namelijk een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Zo is de uitmondingsplek van de haard van groot belang, maar moet ook het rookkanaal van topkwaliteit zijn. Beluchting en ventilatie zijn erg belangrijk: de haard heeft zuurstof nodig om het vuur te laten branden. 

Bij brandstof is het belangrijk dat je niet alleen schoon, maar ook droog hout kiest. Wanneer je niet de juiste brandstof kiest, gaat dit ten koste van warmte en rendement. Daarom wordt aangeraden om kwalitatief hout te kiezen waarmee er sprake is van een volledige verbranding en daarmee ook een goed rendement. Zo haal je alles uit je open haard! 

Kies voor een schoorsteenkap

Een van de manieren om nog langer te kunnen genieten van je kachel of open haard, is door een schoorsteenkap te laten plaatsen. Dit brengt veel voordelen mee. In de eerste plaats is een schoorsteenkap zeer praktisch: het zorgt voor een minimale inslag van regen en wind. Dit brengt weer voordelen met zich mee voor het kanaal, maar het is ook beter voor jouw schoorsteen. Regen en wind, in combinatie met vrieskou, kunnen ervoor zorgen dat steen kapot vriest, met de nodige gevolgen van dien. Er zijn nog meer redenen om een schoorsteenkap te plaatsen: hiermee is het mogelijk om de schoorsteen te vergroten waardoor de open haard beter brandt. Ook is de kans op vogelnesten in de schoorsteen een stuk minder en profiteer je maximaal van jouw knusse haardvuur. 

Let op je stookgedrag

Het is enorm belangrijk om op de juiste manier gebruik te maken van je haard of houtkachel. Op deze manier haal je er alles uit en profiteer je van een lange levensduur. Zo is het belangrijk om rekening te houden met het weer: bij mist of lage windkracht kunnen rookgassen minder goed worden meegenomen door de wind, waardoor deze rondom je huis blijven hangen. De ventilatie is hierdoor niet optimaal. Ook is het van belang om je kachel goed te onderhouden. Denk hierbij aan een periodieke onderhoudsbeurt en een jaarlijkse reiniging van de schoorsteen. Hier kun je altijd iemand voor inhuren!