Hoe krijg je een slim huis?

Hoe krijg je een slim huis?

Een smart home hebben, is geen droom meer. Misschien klinkt dit onmogelijk, of zelfs gek. Dit is het echter niet. Het concept draait vooral over de toekomst, en dan wel waar het huis van de toekomst centraal staat. Alles zal met elkaar in verbinding staan. Te mooi om waar te zijn? Overtuig jezelf maar.

Wat is een smart home?

Zoals gezegd houdt een smart home voornamelijk in dat bepaalde apparaten, met elkaar in verbinding staan. Dit kan een televisie zijn, maar ook een rookmelder of een schakelaar. Door automatische processen, kun je de kwaliteit van je huis verbeteren, of zelfs de veiligheid. Ook komt er een groot stuk gemak bij, want je hoeft bepaalde acties niets meer zelf te doen.

Domotica in huis

Het automatiseren van processen, oftewel domotica, is een vrij nieuw woord. Bij een slim huis, wordt bij een verbinding van meerdere apparaten, een domotica systeem bedoelt. Hierbij is het van het belang dat deze apparaten allemaal, dezelfde protocollen gebruiken. Anders kunnen ze niet communiceren. Als de apparaten niet kunnen communiceren, werkt het systeem niet. Een voorbeeld van een protocol is bijvoorbeeld Bluetooth of Wi-Fi. Soms wordt er beweerd dat je een heel domotica systeem in een keer zou moeten aanschaffen, maar dit is niet waar. Je kunt dit natuurlijk wel doen, maar de keuze ligt nog altijd bij jezelf en waar jij waarde aan hecht. Een voorbeeld van domotica is, bijvoorbeeld dat iedere keer als je de televisie aanzet, de radio ook aangaat. Of wanneer je het licht aanzet, de zonwering automatisch omlaag gaat.

Niet alleen binnen

Je zou denken dat de techniek achter domotica nieuw is, maar dat is niet waar. Althans, niet voor de bedrijfssfeer. Bij sommige bedrijven bestond dit namelijk al. Doordat deze slimme technieken nu ook in huizen worden toegepast, komen consumenten er ook mee in aanraking. En dat niet alleen binnenshuis. Je hebt namelijk ook domotica systemen voor buiten in de tuin. Er is keuze zat. Misschien zie je nu door de bomen het bos niet meer, maar gelukkig kan je je nog altijd laten adviseren door specialisten. Ook is het belangrijk dat je online blijft vergelijken. Aangezien er steeds meer webshops op de markt komen kan er nogal een prijsverschil ontstaan, blijf daarom altijd vergelijken!